Hoe vind ik de juiste coach?


Loopbaancoaching… ?

Lifecoaching… ?

Businesscoaching… ?

Nederland zit tegenwoordig volgepropt met coaches. Op iedere hoek van de straat woont wel een coach die jouw leven een stukje dragelijker kan maken. Ik woon dan wel niet op de hoek van de straat maar ik doe er wel graag aan mee. Ook ik heb mij overgegeven aan het vak en ga vandaag de dag door het leven als Ruud de loopbaancoach.

Terwijl ik dit zo schrijf besef ik dat ik totaal niet motiverend klink. Dat lukt ook niet als je met een terneergeslagen houding accepteert dat Nederland nou eenmaal overspoeld is geraakt met coaches. Laat ik dat veranderen!

Nederland = coachland

Ik accepteer het van harte dat Nederland het land is dat voorop loopt op het gebied van coaching. Er is geen enkel ander land waar er voor de coach zoveel mogelijkheden zijn om deze professie tot uitvoering te brengen. Nederland is bij uitstek de kweekvijver voor iedere coach en het klimaat waarin coachend Nederland actief is helpt voortvarend mee om deze situatie in stand te

houden. Gelukkig ben jij onderdeel van dit klimaat en ben ook jij bereidt om de regie over je leven te behouden en te versterken.

Maar hoe zorg ik er dan voor dat ik een vis aan de haak sla als er al zoveel kapers op de kust zijn. Ik heb geen ervaring met vissen maar ik heb begrepen dat het tegenwoordig op de Noordzee minder plezierig is om te vissen vanwege allerlei nadelige ontwikkeling als gevolg van de Brexit. Maar mocht ik dan toch ooit met een mooie boot terecht komen op welke vijver; rivier; of oceaan dan ook, dan zal ik er alles aan doen om het lekkerste stukje aas aan mijn hengel te hangen.

Voor een vis is het vrij eenvoudig om voor het lekkerste stukje aas te gaan. Jij en ik weten dat hij sneller kiest voor een haakje waar

drie wormpjes aan zitten, dan een haakje met slechts één wormpje. De smaak van drie wormpjes tegelijkertijd in je mond is veel voller van smaak en verlaagd ook de eetlust. De pech voor de vis is dat hij niet in staat is om na te denken over de gevolgen. Hij leeft perfect in het nu. Zodra hij de drie wormpjes heeft doorgeslikt en deze voelt wegzakken tot diep in zijn maag, is ook het moment aangebroken dat hij op het droge komt te liggen en met zijn kieuwen naar zuurstof snakt.


Rode peper aan een hengel

Maar jij bent gelukkig geen vis en jij kunt dus wel nadenken over de gevolgen. Wanneer ik mijn hengel naar je uitgooi dan bepaal jij op basis van wat je ziet, hoort, ruikt of voelt of je zal grijpen. Hoewel, de hengel die ik uitgooi straalt geen geur af, dus valt de optie om te ruiken af.

Mijn bedrijf heet Redpepper Coaching en zoals je dan verwacht gebruik ik een rode peper als aas aan mijn hengel om jou binnen te halen. Je zal wel denken, iedere vis die een rode peper naar binnen slikt is al gestorven voordat hij boven het wateroppervlak aan een draad bungelt, dus van Redpepper Coaching word ik niet veel beter. Laten we even wegstappen van het

idee van vissen met een rode peper. Zo’n visfanaat ben ik nou ik weer niet, laat staan dat ik ooit langer dan tien minuten met een hengel in mijn hand naar het golvende water heb zitten staren.

Je hebt jezelf vast wel eens de vraag gesteld of jij behoefte hebt aan een coach. Er is een relatief grote kans dat je er in eerste instantie van af zult zien. Jij weet immers je eigen boontjes wel te doppen. Vol zelfvertrouwen klop je op je borst en zeg je hardop tegen jezelf (en anderen) dat je het varkentje wel even zult wassen. Ik geef je groot gelijk, je bent namelijk in staat om de vragen waar je mee zit eigenhandig op te lossen. Maar dan breekt plots het moment aan dat je jezelf zo voelt als een ezel die zich

toch twee keer stoot tegen dezelfde steen. Het mond uit in bepaalde frustraties, welke op hun beurt zorgen voor weerstand.

De weerstand die jij voelt probeer je te omzeilen met allerlei uiteenlopende adviezen die je hebt ontvangen vanuit de mensen in je

omgeving. Nu blijkt na verloop van tijd dat deze goedbedoelde adviezen voor jou niet het gewenste effect opleveren. Precies op dat punt kom ik graag om de hoek kijken zodat ik met een rode peper aan mijn hengeltje jou kan begeleiden in de richting van de oplossing.


Mijn visie op coaching

Je voelt op dit moment misschien al wel de richting die we op gaan. Ik wil je vragen om na het lezen van de volgende zin je ogen even te sluiten. Denk even terug aan moment waarop jij iets te veel rode pepers had gegeten en wat aan wat er toen met je gebeurde. Houd je ogen nog iets langer dicht.


Kan het kloppen dat je in eerste instantie terug dacht aan dat brandende gevoel in je mond? En daarna aan de zweetdruppels die plotseling vanuit je voorhoofd, via je neus, naar beneden druppelden en boven op de Thaise noedels belanden. De stapel verfrommelde tissues naast je bord met eten bevestigen dat je acuut last kreeg van een loopneus. Zodra jij je mond hebt geblust met liters water, wat overigens niet schijnt te helpen, roep jij luid en duidelijk ‘Poeh dat was pittig!’


Mocht je dit ooit hebben meegemaakt dan zul je het met mij eens zijn dat al je zintuigen op volle toeren hebben gedraaid. Alsof het

pennetje van de snelheidsmeter in je auto maximaal in de rode stand heeft gestaan. En door deze natuurlijke activering van al je zintuigen kun jij je dit moment nog zo goed herinneren. Je leefde volledig in het momentum, wat ook wel wil zeggen dat je in een kansrijke situatie zat die korte duurde. Een periode van energie en kracht, waarin een duidelijke beweging was te zien, ofwel een

zichtbare koersverandering voor verdere persoonlijke ontwikkeling.


Begrijp je nu waarom ik zo graag rode pepers gebruik als aas. Ik ben niet van plan om jou adviezen te geven die voor mijzelf of anderen hebben gewerkt. Ik ben sowieso niet van plan om jou afhankelijk te laten zijn van invloeden van buitenaf. Ik ben alleen maar van plan om jou toegang te verlenen tot het momentum. Juist daar zal je bij jezelf opzoek gaan naar het antwoord op de vragen die je dwars hebben gezeten, waarna je vervolgens je weg weer zelfstandig kunt vervolgen.

Life Coaching