STAP-Budget en coaching


Vanaf 1 maart 2022 is voor iedereen in Nederland het STAP-budget beschikbaar. Je kunt vanaf dat moment een subsidie van maximaal €1000,- aanvragen dat ingezet kan worden voor verdere persoonlijke ontwikkeling in je loopbaan.

Lange tijd zijn er vraagtekens geweest omtrent deze subsidie waarvoor hij nou daadwerkelijk ingezet kan worden.

Wel voor scholing maar niet voor coaching

Om maar direct met de deur in huis te vallen... Het STAP-budget is niet te gebruiken als vergoedingsmiddel voor coaching. Dat is jammer om de reden dat er juist nu zoveel mensen zijn die baat hebben bij een stukje begeleiding in hun loopbaan.

Het STAP-budget is een vervanging van de fiscale aftrek van scholingskosten. Oftewel, ieder jaar kon je bij je belastingaangifte invoeren dat je scholingskosten had in het voorgaande jaar. Middels een berekening zorgde dit er voor dat je uiteindelijk minder belasting hoefde te betalen of een hoger bedrag terug kreeg van de belastingdienst.

Deze fiscale aftrekkingsmogelijkheid komt nu dus volledig te vervallen.


Nieuwe kansen met het STAP-budget

Uiteraard moeten we blij zijn met de mogelijkheid om een bedrag van €1000,- te ontvangen dat geïnvesteerd kan worden in het volgen van een opleiding, training of cursus. Zit je er al lange tijd aan te denken om jezelf om te scholen, maar bezit je niet voldoende financiële middelen, dan is dit je kans. Op deze pagina vind je een overzicht met alle opleidingen die momenteel in aanmerking komen voor het STAP-budget.

Wees er overigens wel snel bij want op=op. Er is ruimte voor ongeveer 300.000 toekenningen.

Op de website van de rijksoverheid vind je meer informatie rondom het STAP-budget. Of klik hier voor het krijgen van antwoorden op de meest gestelde vragen.


Andere vergoedingsmogelijkheden voor coaching

Ben je al ergens in dienst dan is de kans groot dat je een coachtraject kunt laten vergoeden door jouw werkgever.

Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt vertegenwoordig jij meer waarde voor je werkgever dan dat jij misschien zult denken. Een werkgever investeert dus graag in jou en reserveert ieder jaar een bedrag om deze kosten te kunnen dekken.


Toch kan het spannend zijn om via je werkgever om een vergoeding te vragen. Misschien stap je wel naar een coach toe omdat je ontevreden bent over je baan en wil je dit liever onder de radar houden. Ga dan eerst op zoek naar een vertrouwenspersoon in je organisatie en bespreek met hem of haar wat de mogelijkheden zijn.


Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat een werkgever flink mee profiteert van jou persoonlijke ontwikkeling en de extra motivatie die dat op zal leveren.


Ga je je werkgever benaderen voor een vergoeding? Zorg dat je een korte voorbereiding hebt getroffen en tenminste antwoord kan geven op deze vragen:

  • Waarom wil je gecoacht worden?
  • Welk voordeel is er voor jou en je werkgever als je een coachtraject hebt volbracht?
  • Welke motivatie heb je zelf om te starten met een coachtraject?


Denk je eerst nog wat hulp nodig te hebben voordat je dit gaat vragen? Plan dan een gratis oriëntatie gesprek met mij in en ik zal je er bij helpen. Zo'n gesprek inplannen doe je gemakkelijk via deze pagina of door een mail te sturen naar info@redpeppercoaching.nl.

Succes!