De 7 chakra's en klankschalen


De poorten van energiestromen

In dit blog lees je meer over de zeven chakra’s in ons lichaam en welke betekenis ze hebben. Chakra’s worden vaak in een adem genoemd met klankschalen. Waarom dat zo is lees je verderop in dit artikel.

Herkomst van de chakra's

Het concept van chakra's is afkomstig uit oude Indiase spirituele en yogatradities, met name uit het hindoeïsme en het boeddhisme. Het woord "chakra" is afgeleid van het Sanskrietwoord voor "wiel" of "cirkel", aangezien de chakra's vaak worden gevisualiseerd als wielen van energie die in het lichaam ronddraaien.


In vroege hindoeïstische teksten wordt verwezen naar het idee dat het lichaam een netwerk is van subtiele energiekanalen, bekend als nadi's, en centra van spirituele kracht die chakra's worden genoemd. De overtuiging was dat deze kanalen en centra met elkaar in wisselwerking stonden om de stroom van energie in het lichaam te reguleren, en dat men door ermee te werken lichaam en geest kon beïnvloeden.


De vroegst bekende vermelding van de chakra's is te vinden in de Veda's, een verzameling oude heilige teksten die de basis vormen van het hindoeïsme. Ook worden ze vermeldt in vroege boeddhistische tantra-teksten. In deze teksten werden de chakra's beschreven als subtiele energiecentra langs de wervelkolom, elk geassocieerd met een specifieke fysieke en emotionele functie. Ze schetsten de zeven belangrijkste chakra's en hun locaties, evenals hun relatie met lichaam, geest en ziel.


In de loop van de tijd is het concept van de chakra's overgenomen en aangepast door verschillende spirituele en helende tradities,

elk met hun eigen interpretaties en praktijken voor het werken met de chakra's. Tegenwoordig wordt het concept van chakra's gebruikt in vele vormen van energiegenezing en spirituele praktijken, zoals yoga, meditatie en Reiki, evenals in alternatieve therapieën zoals de klankschalen en kristalgenezing.


De 7 chakra's

  • De basis- of wortelchakra, in het Sanskriet Muladhara genoemd, bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en wordt geassocieerd met de kleur rood. Het regelt het gevoel van veiligheid en aarding en is gerelateerd aan de benen, voeten en het immuunsysteem.


  • Het sacrale chakra, bekend als Svadhisthana, bevindt zich net onder de navel en wordt geassocieerd met de kleur oranje. Het regelt het gevoel van seksualiteit en creativiteit, en is gerelateerd aan de voortplantingsorganen en het emotionele welzijn.

  • Het zonnevlechtchakra, bekend als Manipura, bevindt zich net boven de navel en wordt geassocieerd met de kleur geel. Het regelt het gevoel van persoonlijke kracht en eigenwaarde, en is gerelateerd aan het spijsverteringsstelsel en het stofwisselingsproces.


  • Het hartchakra, bekend als Anahata, bevindt zich in het midden van de borst en wordt geassocieerd met de kleur groen. Het regelt het gevoel van liefde en verbondenheid, en is gerelateerd aan het cardiovasculaire systeem en het emotionele welzijn.


  • De keelchakra, bekend als Vishuddha, bevindt zich in de keel en wordt geassocieerd met de kleur blauw. Het regelt het gevoel van communicatie en zelfexpressie en is gerelateerd aan de schildklier en het immuunsysteem.


  • Het derde oog chakra, bekend als Ajna, bevindt zich tussen de wenkbrauwen en wordt geassocieerd met de kleur paars. Het regelt het gevoel van intuïtie en wijsheid, en is gerelateerd aan de hypofyse en het zenuwstelsel.


  • Het kruinchakra, bekend als Sahasrara, bevindt zich op de kruin van het hoofd en wordt geassocieerd met de kleur violet. Het regelt het gevoel van spirituele verbinding en bewustzijn, en is gerelateerd aan de hersenschors en de pijnappelklier.


Energie centra

Het idee is dat chakra's energiecentra zijn die levensenergie ontvangen, opnemen en uitdrukken, ook wel bekend als prana, qi of

ki. Wanneer de chakra's open en in balans zijn, kan er vrijelijk energie doorheen stromen, wat het fysieke en emotionele welzijn bevordert. Wanneer ze geblokkeerd of uit balans zijn, kunnen fysieke en emotionele gezondheidsproblemen ontstaan. Veel mensen geloven dat klankschalen kunnen helpen om de chakra's in balans te brengen en op één lijn te brengen door trillingen te produceren die resoneren met de energiecentra, wat een gevoel van welzijn en balans bevordert.


Misschien heb je zelf het gevoel dat je momenteel niet helemaal in balans ben en wil je ervaren wat de uitwerking is van klankschalen op jouw lichaam. We nodigen je van harte uit voor een klankschalensessie in het Amersfoortse Eemklooster. Op deze pagina lees je daar meer over.