De werking van een klankschaal


Het fysiologische effect

Onder het gros van de mensen is er nog weinig bekend over de werking van een klankschaal. In dit artikel vertel ik je hoe een klankschaal gemaakt wordt en welk fysiologisch effect een klankschaal heeft.


Herken je zo’n situatie waarin je met iemand begint te praten over klankschalen dat het dan soms nogal ongemakkelijk kan zijn. Je gesprekspartner voelt niets voor klankschalen en vindt het maar zweverig gedoe. Een goede vriend van mij schiet direct in een sarcastische stemming zodra je ook maar iets over een klankschaal zegt. Er heerst bij veel mensen dus een taboe op dit fenomeen. Gelukkig is dit snel aan het veranderen en begint ook de nuchtere Hollander zich steeds meer open te stellen voor oosterse invloeden.


Dit artikel is overigens vooral goed om te lezen voor de mensen die er maar niet in willen geloven. Ik leg hierin namelijk de logische fysiologische werking uit van de klankschaal en voorkom dat het ook maar iets te zweverig gaat klinken.

De herkomst

Een klankschaal komt oorspronkelijk uit het Boeddhisme. Op internet zie je vaak de naam `Tibetaanse Klankschaal` vermeld worden en doet je wellicht denken dat ze voornamelijk uit Tibet afkomstig zijn. Dit is niet (helemaal) waar. De oorsprong van de klankschaal is niet helemaal vast te stellen, maar het is aannemelijk dat ze hoofdzakelijk uit Nepal en India komen.


Een klankschaal bestaat uit meerdere soorten metalen. Welke metalen dit exact zijn is ook veel discussie over gaande. Gezegd wordt dat dit gaat om messing, koper, aluminium, ijzer, zilver, goud en tin. Metaalgieters beweren echter dat wanneer je deze metalen samensmelt er zoveel spanning op de schaal komt te staan dat het met één klap van de klopper al aan diggelen ligt.


Ambachtswerk

Het vervaardigen van een klankschaal is een echt ambachtsberoep. De beste klankschalen worden met de handen gemaakt. Eerst worden meerdere metalen gesmolten op 2000 graden, en daarna wordt dit mengsel in een mal gegoten.


Nadat het metaalmengsel is afgekoeld heb je een schaal waar je nog niet het gewenste geluid uit krijgt. Om de schaal tot in perfectie te bewerken en het geluid te geven waarmee het bestempeld kan worden als een goed werkende klankschaal zijn er honderden slagen met de hamer nodig. Het metaal wordt als het ware plat geslagen en krijgt hierdoor zijn unieke vorm en klank. Geen klankschaal zal exact hetzelfde geluid kunnen produceren.


Geluid en trilling

Een klankschaal maakt dus een bepaald geluid wanneer je er met iets tegenaan slaat. Dit 'iets' kan van alles zijn en heeft een grote invloed op de klank die je uiteindelijk krijgt. Ieder geluid dat je uit de klankschaal haalt heeft ook een bepaalde frequentie welke zorgt voor een trilling.


En vanaf nu ga ik dieper in op het logische effect van geluidstrillingen. Geluidstrillingen worden ook wel weergegeven als een hertz-waarde. Zo blijkt de hertzwaarde van 432 een groot effect te hebben op je lichaam en geest. Ik zal uitleggen waarom dit zo is.


Je lichaam bestaat uit miljarden cellen en in iedere cel zit een laagje vocht. Vergelijk eens één zo’n cel met een glas water. Zodra je tegen de buitenkant van het glas tikt zie je dat het water in het glas gaat trillen. Zodra je dus een bepaalde geluidsfrequentie produceert heeft dat het automatische gevolg dat water gaat trillen en dus ook het vocht wat in je lichaamscellen zit. Deze trilling in het lichaam heeft invloed op de modus van je zenuwstelsel.


Om precies te zijn kun je (niet tegelijktijdig) twee modi gebruiken van het zenuwstelsel. Je hebt enerzijds het orthosympathische zenuwstelsel en anderzijds het parasympathische zenuwstelsel. Het orthosympathische zenuwstelsel is actief zodra je in de ´doe´ modus zit. Je bent bezig met iets en denkt (veel) na. Je kunt ook wel zeggen dat je met je gedachten in het verleden of de toekomst zit. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt loopt is je orthosympathische zenuwstelsel actief omdat je moet bepalen welke boodschappen je gaat halen voor het avondeten.


Je parasympathische zenuwstel is minder vaak actief, althans we zijn ons er minder van bewust. In je slaap activeer je voornamelijk dit zenuwstelsel en dat zorgt voor rust en herstel. Geluidstrillingen leiden er ook toe dat je het parasympatische zenuwstelsel activeert en dat brengt mij bij de werking van klankschalen. Tot zover is alles nog op een fysiologische manier onderbouwd en blijf ik weg van onverklaarbaarheden.


Bij het horen van een klankschaal beland je gemakkelijker van de ‘doe’ modus in de ‘zijn’ modus. En nogmaals, de trillingen van de klankschaal brengen de cellen in het lichaam in beweging en dat activeert dus automatisch het parasympathische zenuwstelsel. In de ‘zijn’ modus ben je met je gedachten in het hier en nu. Je brengt je lichaam en geest in een bepaalde modus waarin het kan rusten en herstellen.


Je vraagt je misschien af waarom het dan kan gaan herstellen en ook daar is een fysiologische onderbouwing voor. Door het activeren van je parasympathische zenuwstelsel bevorder je ook de assimilatie waarbij biologische stoffen worden gevormd waaruit het lichaamsweefsel bestaat. Zie het alsof je de bouw van het lichaam bevordert en werkt aan het herstel of vervanging van lichaamscellen.


Er is op dit vlak wetenschappelijk onderzoek gedaan en doctoren maken nu al gebruik van geluidstherapie om ziektes zoals kanker te genezen. Bepaalde geluidsfrequenties kunnen namelijk gebruikt worden om cellen in het lichaam af te breken.

Enkele andere uitwerkingen van geluidsfrequenties op het lichaam zijn een grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, een versnelde bloedaanvoer via verwijding van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Tijdens een klankschaalsessie is het ook volkomen normaal dat je darmen flink gaan zitten grommen, ze worden goed aan het werk gezet. Ook verlaagt het je hartslag en ademhalingsfrequentie.

Stress

We leven in een maatschappij waarin we iedere dag met steeds meer prikkels te maken krijgen. In onze westerse samenleving zien we ook dat het stressniveau steeds verder oploopt. Dat is een vrij logisch gevolg wanneer je te weinig ruimte vrij maakt om prikkels te verwerken. Aan het begin van dit artikel schreef ik al dat de nuchtere Hollander zich steeds meer openstelt voor oosterse invloeden. Je zult ongetwijfeld nu begrijpen waarom dit zo is.


Het is bewezen dat een klankschalensessie actief bijdraagt aan het verlagen van de stress en ook dat zal je nu begrijpen na het lezen van dit artikel. Wanneer je je gehaast voelt, weinig tot rust komt, de chaos in je hoofd heerst en er te weinig ruimte voor ontspanning is, dan is het ondergaan van een klankschalen sessie zeker de moeite waard om eens te proberen.


Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar een klankschalen sessie dan nodig ik je van harte uit in het Amersfoortse Eemklooster of kom ik langs op locatie. Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens. En bekijk vooral meer over de klankschalen sessie die ik geef op deze pagina


contact klankschalen amersfoort