Beginnend leidinggevende


Tips die je sneller in het zadel helpen

Ik herinner mij nog goed de dag waarop ik van mijn manager te horen kreeg dat ik een leidinggevende functie ging bekleden in het bedrijf. Het verliep vrij chaotisch en onduidelijk, terwijl ik misschien juist zoveel behoefte had aan een goede solide basis waarin ik zou worden opgeleid. Echter het motto 'gooi jezelf in het diepe en zwem lekker wat rond' resoneerde in alle gangen van het bedrijfspand.

Ik ben het er natuurlijk grotendeels mee eens dat je het beste leert door te vallen en weer op te staan, maar het kan geen kwaad om een paar krachtige handvatten mee te krijgen die je als beginnend leider beter in het zadel helpen.

Ben jij een beginnend leidinggevende dan zullen de onderstaande tips je waarschijnlijk inspireren. Deze tips zijn door de jaren tot mij doorgedrongen en gebruik ik tot aan de dag van vandaag nog steeds om als authentiek leider krachtig te zijn.

  1. Probleem óf uitdaging, of geen van beide?

De onervarenheid straalde er in het begin bij mij vanaf en dat maakte van mij een uitermate geschikt projectiel om je eens even flink op af te reageren. Het leek alsof er een stortbak met shit en ellende over mij heen gegooid werd, ik was natuurlijk de leidinggevende en dus verantwoordelijk voor het succesvol reilen en zeilen van de afdeling.


Deze ervaringen maakten mij toch wel een beetje onzeker want hoe ging ik er nou voor zorgen om alle balletjes in de lucht te kunnen houden. Het veel gehoorde advies was dat ik niet in problemen maar juist in uitdagingen moest gaan denken. Dat zou het allemaal een stuk leuker maken doordat uitdagingen simpelweg meer energie opleveren dan problemen. En dat zette mij aan om keihard te gaan werken. Werkweken van meer dan 60 uur waar geen uitzondering meer en ik voelde mij meer en meer verantwoordelijk worden. Gek genoeg resulteerde dit niet perse in consistente resultaat verbetering.


Ik ging bij mijzelf ten rade (zelfreflectie is de sleutel tot succes) over hoe ik het anders zou kan aanpakken. Tot dat moment keek ik altijd naar collega's met een vergelijkbare leidinggevende functie. Juist die vergelijking triggerde iets in mij om het beter te doen dan dat zij het deden. Ik realiseerde me dat dat niet het gewenste gevoel opwekte en besloot een andere tactiek te hanteren, namelijk leren van besten.


En dan opeens moet je je kwetsbaar op gaan stellen en vertellen tegen welke problemen je aanloopt terwijl je juist niet de indruk wilt wekken dat het niet goed gaat. Deze gedachte kan zo belemmerend zijn dat je blijft handelen vanuit het oude patroon (lees; geen problemen, maar uitdagingen). Het is een kwestie van de knop omzetten en accepteren dat je de dingen nog niet onder controle hebt. Een boek wat hier goed bij kan helpen is "De Kracht van Kwetsbaarheid" van Brené Brown.


Problemen waren er genoeg, uitdagingen gelukkig ook nog steeds. Niet ieder probleem hoefde een uitdaging te worden. Ik kon het accepteren dat sommige facetten niet voldoende draaiden.


2 Maak jezelf misbaar

Je moet als leidinggevende vooral niet gaan denken dat je verantwoordelijk bent voor alles. Dat ben je namelijk absoluut niet! Zoals ik al zei voelde ik mij ontzettend verantwoordelijk en brak er lange tijd geen dag aan waarop ik met een tevreden gevoel naar huis kon gaan.

Laat de gedachte los dat jij het weleens 'op je flikker' kunt krijgen omdat er iets niet helemaal in orde is. De organisatie waarin ik werkte had nogal een cultuur verworven waarin angst regeerde. En juist die angst stond mij in de weg omdat ik het allemaal goed wilde doen. Fouten wilde ik niet maken en dus vooral ook niet laten blijken dat er wel eens iets niet goed ging.

Ik hield mezelf hier volledig mee voor de gek. Het moment waarop ik deze gedachte naast me neer kon leggen was een bevrijding om mijn potentieel tot uiting te brengen.

De verantwoordelijkheid van een afdeling draag je als bedrijf gezamenlijk. Iedere werknemer is drager hiervan en bouwt mee aan het succes. Niets hangt dus volledig af van jou. Zodra je daar in gaat geloven ga je jezelf ook minder belangrijk vinden en juist de mensen om je heen véél meer waarderen. Je positioneert jezelf buiten het speelveld en dat geeft overzicht. Je maakt jezelf misbaar.


3 Voetbalcoach - soort van...

Hoe vaker je tegen jezelf zult zeggen dat je de voetbalcoach bent en dus langs de zijlijn van het veld staat, des te beter zul je in staat zijn om er een succes van te maken. Wat je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt neem je uiteindelijk aan als waarheid.

Speel dus heel bewust niet mee met het spelletje. Bewaar afstand (dit is wat ze bedoelen wanneer ze het altijd hebben over "de helicopterview"). Ook als het lastig uit te leggen is aan je collega's dat je niet zichtbaar meewerkt aan jullie gezamenlijke doel.


4 Wat is je plan?

Het is vaak lastig uit te leggen wanneer er onduidelijkheid is over de richting waar je op wilt gaan. Als je te dicht bij je werknemers staat die jij aanstuurt ga je niet kunnen bepalen wat je plannen zijn en hoe je die gaat behalen. Je stimuleert dan juist het gedeelte in je brein dat met de korte termijn bezig is. Dit is het gedeelte dat er voor zorgt dat je alle problemen en uitdagingen wilt hebben opgelost.

Om koers te maken richting een gewenste situaties moet er helderheid zijn. Jezelf terugtrekken en over vragen gaan nadenken die betrekking hebben op de verre toekomst. Doe dit vooral in de buitenlucht want juist daar activeer je gedeeltes in je brein die het mogelijk maken om hierover na te denken.

Met alle ideeën ga jij vervolgens aan de slag om een plan te formuleren en denk vooral niet te moeilijk! Het dure woord "business plan" is een onbewuste mindfuck die je enorm kan tegenwerken. Verander het woord in iets wat veel gemakkelijker klinkt en toegankelijk is voor jezelf.

Zodra jij de eerste plannen hebt opgeschreven gebruik je je collega's er voor om hier concretere vormen aan te geven. Stap dus niet in die valkuil waarbij je jezelf te belangrijk en te verantwoordelijk gaat vinden. Je doet dit niet alleen!



Leiderschapscoaching

Ik kan veel blijven schrijven over dit onderwerp, echter zal dat niet ten goede komen aan deze blog. Liever neem ik je mee op reis in een traject waarbij we opzoek gaan naar de authentiek leider die in jou zit.

Juist dit programma is uitermate geschikt voor beginnend leidinggevenden die graag vol zelfvertrouwen een team willen gaan aansturen.

In een traject van 7 sessies neem ik mee naar thema's zoals Inspirerend leiderschap; Visie en strategie; Vergroot je coachende vaardigheden, en ontwikkeling van een duurzame organisatie.

En om succesvol te kunnen zijn als leidinggevende is het vooral noodzakelijk om op zoek te gaan naar jouw authentieke 'ik'. Wie ben jij nou écht als persoon en hoe zou je dit willen uitstralen? Welke overtuigingen helpen je of werken je juist tegen?

Klik op onderstaande button als je hier meer over wilt weten of meld je aan voor een gratis oriënterend gesprek als je meer wilt weten