Herken je dat moment dat je midden in een sollicitatie gesprek zit en ze je de vraag stellen waar jij écht goed in bent.
Waarschijnlijk hebben we deze vraag allemaal wel eens moeten beantwoorden. Het is een logische vraag en misschien is het antwoord ook wel het belangrijkste stukje informatie wat jij kunt geven.
Toch blijft het een vraag die lastig te beantwoorden is omdat je voelt dat je jezelf op dat moment moet verkopen. Gelukkig kun je je er perfect op voorbereiden en zet jij jezelf als goud neer in de markt.
Ik kan je gerust stellen en je nu al vertellen dat ook jij in het bezit bent van een aantal zeer overtuigende kwaliteiten. Je bent er mee geboren. De vraag is echter of jij bewust bent van deze kwaliteiten en in welke mate jij ze op dit moment gebruikt.
Ik maak het regelmatig mee dat mensen op zoek willen gaan naar een andere baan omdat ze niet happy zijn. Ze zoeken naar een nieuwe plek met de hoop dat ze daar wel geluk in hun loopbaan vinden. In veel gevallen heeft het simpelweg te maken met het onvoldoende in kunnen zetten van je kwaliteiten. Om een bepaalde reden lukt dat (nog) niet in de huidige functie.
Wat het moeilijk maakt om je kwaliteiten te erkennen komt door het verkeerde waardeoordeel wat je er aan geeft. Je zegt tegen jezelf dat het vrij eenvoudig is om met jouw muzikale kwaliteiten een gitaar te bespelen. Dat je het goed kunt vindt je misschien wel leuk maar je bestempelt jezelf niet als een groot talent.
Je bezit pakweg 5 tot 7 kwaliteiten die verweven zitten in jouw persoonlijke kern en vanuit deze kern handel jij vaak automatisch. Mensen die in staat zijn om deze kernkwaliteiten kwijt te kunnen in hun werk zitten hoogstwaarschijnlijk op een uitstekende plek en zitten in een flow.
Zodra je antwoord hebt gegeven op de vraag waar je écht goed in bent komt altijd de vraag wat je valkuilen zijn. Deze zijn vaak wat gemakkelijker op te noemen omdat een mens van nature kritisch is op zichzelf en er vaak oog is voor verbeteringen.
Wat we vaak niet weten is dat onze valkuil een 'te veel' is van onze kwaliteit. Dus als jij over jezelf weet te zeggen dat je nogal chaotisch (valkuil) kan zijn dan kan dit een gevolg zijn wanneer je 'te veel' van je creativiteit (kwaliteit) in zet. Een virtuoze gitarist is enorm creatief en schrijft met gemak nieuwe muziek. De muziek kan echter chaotisch klinken op het moment dat de gitarist te veel van zijn creativiteit inzet en geen rekening houdt met een bepaalde structuur (uitdaging).
In mijn coaching sessies ga ik vaak diep in op wat jouw kernkwaliteiten zijn. Als jij bewust bent van je kernkwaliteiten en je kunt deze grotendeels inzetten in je werk dan is de kans groot dat je gelukkig zult zijn met wat je doet.
Maar in mijn coaching sessies ga ik graag verder. Het is namelijk ondenkbaar dat je altijd maar blijft handelen vanuit je kwaliteiten. Ook jij wordt soms onbewust richting jouw valkuil gedreven waardoor je gedrag gaat vertonen dat ofwel jezelf tegen gaat staan of een ander. Vaak heeft stress een negatieve uitwerking op jouw kwaliteit waardoor je snel in je valkuil kunt belanden.
In de coaching sessies gaan we vooral opzoek naar de uitdagingen die jij hebt om jezelf in balans te houden. Je wilt effectief gebruik blijven maken van je kwaliteiten en als het een beetje tegen zit wil je weten wat je moet doen. Door bewust te zijn van je uitdagingen stel je jezelf ook in staat om persoonlijk te blijven groeien.
Aan het einde van een traject weet jij jezelf dusdanig goed te verkopen waardoor je je authenticiteit zult blijven behouden en sneller aangenomen zult worden voor de baan waarop jij solliciteert.
Ben je benieuwd hoe ik jou precies kan helpen? Schiet dan via mijn contact pagina een vrijblijvende afspraak in of stuur mij een bericht. Op mijn aanbod pagina lees je meer over coaching bij Redpepper Coaching.
Bekijk ook alvast onderstaande video van Daniel Ofman om te begrijpen hoe je jouw kernkwaliteiten en uitdagingen kan bepalen. Wil je alvast aan de slag gaan met het invullen van de kernkwadrant download dan hier het werkblad.