Studiekeuze Coaching


Heb onwijs veel zin in studeren

Met een aanbod van duizenden verschillende studies is het in Nederland lastig te bepalen welke keuze je moet maken. Je bent nog vol aan het blokken voor je middelbare school examens terwijl je óók op dat moment moet bepalen welk vervolg jij geeft aan je leven. Of je hebt al diverse opleidingen gevolgd zonder deze af te ronden en weet door alle onzekerheid niet meer wat je moet kiezen.  

Dat het moeilijk is om een juiste keuze te maken wordt onderstreept door diverse onderzoekscijfers. Deze laten zien dat slechts de

helft van alle studenten hun studie ook daadwerkelijk succesvol afronden.

Mijn eigen ervaringen

Als ik terug kijk naar de momenten waarop ik studie keuzes heb moeten maken dan zie ik dat ik daar ontzettend mee heb lopen stoeien. Sport sprak mij bijvoorbeeld heel erg aan en ik vond het daarom logisch om te kiezen voor een opleiding als gymdocent zodat ik de rest van mijn leven lekker kon blijven gymmen. Toen ik eenmaal was gestart met de opleiding kwam ik tot het

besef dat het een enorme berg aan materie was dat mij totaal niet aansprak. Mijn eigen droombeeld in werkelijkheid uit laten komen was voor mij een utopie. Wat ik miste was de realiteitszin die ik vanuit mijn omgeving niet tot mij door kon laten dringen. Ik verstootte de realiteit omdat mijn droom te krachtig was. Het resultaat was dat ik na 6 maanden met de staart tussen mijn benen stopte

met de opleiding.

Dat leverde wel een flinke deuk op in mijn zelfvertrouwen. Dacht ik iets geweldigs gevonden te hebben en sloeg ik de plank in principe volledig mis. Gelukkig was de oplossing snel gevonden en kon ik binnen 2 weken starten met een nieuwe opleiding. Mijn moeder had deze opleiding gevonden en ze dacht dat ik er geschikt voor zou zijn. Exact een jaar later stopte ik opnieuw met studeren en bouwde ik ook nog eens een enorm schuldgevoel op richting mijn ouders, want zij hadden immers de studiekosten betaald.


Wat leerde ik van deze ervaring

Uit deze ervaringen leerde ik twee zeer belangrijke dingen:

  1. Maak de keuze nooit volledig zelf. Bespreek je wensen en ga op onderzoek uit zodat je een goed beeld krijgt dat je kan vergelijken het droombeeld dat jij in je hoofd al eerder hebt gemaakt.
  2. Laat de keuze nooit volledig over aan een ander. Hoewel ze je goed kunnen helpen zal je bij jezelf goed te rade moeten gaan wat je er zelf bij voelt en hoe je er over denkt.

 

Ze zeggen dat driemaal scheepsrecht is en dat was het bij mij gelukkig ook. Uiteindelijk behaalde ik na een studieperiode van 7 jaar mijn papiertje. En daar was ik dolgelukkig mee!


Studiekeuze coaching

In gesprek zijn met een coach over het maken van een studiekeuze is een wijs besluit. Een coach stelt zich onafhankelijk op en kent jou verder niet. Dat betekent dat hij/zij er geen belang bij heeft welke keuze je maakt. Ouders, met alle respect, kunnen bijvoorbeeld grote invloed hebben op de studiekeuze die jij maakt omdat er voor hun grote belangen meespelen.


Door samen met de coach goed onderzoek te doen naar een keuze waar je volledig achter staat, dat gebaseerd is op jou motivatie en persoonlijkheid, ga je merken dat je jouw eigen studententijd goed zult doorlopen en bovenal met veel plezier werkt aan je ontwikkeling als mens en professional.

De start van een studiekeuze coachingstraject start altijd met een gratis kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we onder andere jouw hulpvraag, welk traject goed bij jou zou passen en wat je allemaal kunt verwachten.



Ben je al klaar voor zo’n kennismaking dan kun je dat via deze pagina inplannen.

Zorg er in ieder geval voor dat jij onwijs veel zin hebt aan de studie die je gaat volgen!

Bekijk de route